Wat is een pubquiz?

/Wat is een pubquiz?
Wat is een pubquiz? 2017-02-16T16:34:55+00:00

Een pubquiz is een fenomeen dat is overgewaaid uit Engeland en de laatste jaren enorm aan populariteit aan het winnen is in Nederland. In essentie is een pubquiz precies wat het woord omschrijft. Een quiz in de setting van een kroeg met uitdagende vragen in verschillende categorieën en een gezellige sfeer. Een pubquiz van de Quizgasten is een gezellig avondje uit met vrienden, familie of bijvoorbeeld collega’s. Een team bij een pubquiz bestaat meestal uit 4 a 5 personen.


Indeling van een pubquiz


Een pubquiz bestaat uit acht rondes in uiteenlopende categorieën. Denk hierbij aan onderwerpen als sport, wetenschap, aardrijkskunde en dergelijke. Behalve alleen het beantwoorden van vragen is er ook altijd de tussenronde petje op/petje af. Bij deze ronde is er bijvoorbeeld een bonuspunt of een gratis portie bitterballen te verdienen. Per team mag er één iemand naar voren komen om een stelling te beantwoorden met waar of niet waar. De Quizgasten lezen een stelling voor en elke afgevaardigde kiest voor waar of niet waar door het petje op, of juist af te zetten, totdat er uiteindelijk een winnaar overblijft.


DSC_0255


Hiernaast is er ook altijd een plaatjesronde, het herkennen van bepaalde afbeeldingen van personen, gebouwen of bijvoorbeeld kunstwerken. Traditiegetrouw wordt er afgesloten met een muziek ronde. De gasten krijgen fragmenten van nummers te horen en moeten herkennen wie de artiest is of wat de titel van het nummer is, dit is altijd een gezellige en spetterende manier om de quiz af te sluiten.

De vragen worden voorgelezen door de Quizgasten en daarna krijgt elk team even de tijd om te overleggen over het juiste antwoord. Dit antwoord wordt dan per team ingevuld op het antwoordblaadje dat aan het einde van een ronde wordt opgehaald. Na elke ronde worden direct de juiste antwoorden gegeven inclusief de uitleg van het antwoord. Uiteraard wordt er een score bijgehouden waardoor er na acht rondes een ranking is met een winnend team. Voor de teams die de top 3 behalen zijn er medailles en voor het winnende team is er een mooie beker. Ook het team dat op de laatste plek eindigt wordt niet vergeten en krijgt een ‘troostprijs’.

Tijdens de pubquiz staat gezelligheid voorop en zorgen de Quizgasten voor een gezellige avond met een educatieve knipoog.